En ledare är därför aldrig bättre än sina rådgivare. Nu ska brittiska regeringen därför anställa exceptionella rådgivare från ovanliga fält som programmering och termoakustiska system, enligt ett blogginlägg från Dominic Cummings.
Som Boris Johnsons högra hand var Cummings hjärnan bakom både Brexit-omröstningen och Boris Johnsons jordskredsseger i det senaste parlamentsvalet, enligt flera. Han har blivit en av de mäktigaste personerna i den nya brittiska regeringen.
Cummings har blivit känd för en bredare allmänhet genom HBO-filmen ”Brexit: The Uncivil War”, som berättar historien om hur han kastade ut den gamla regelboken för hur man vinner val och istället samlade ett team av dataanalytiker och digitala wizkids för att analysera och vända opinionen till Brexit-sidans fördel.
Färre statsvetare – fler programmerare
I ett nytt inlägg på sin personliga blogg målar Cummings upp bilden av att statsförvaltningen behöver revolutioneras. När Tories nu ska bygga upp sin nya stab av rådgivare vill han tänka nytt. Han vill bygga en statsförvaltning som utnyttjar möjligheterna som digitaliseringen och ny teknik möjliggör. Han har tröttnat på alla statsvetare och ”liberal arts”-studenter som brukar fylla upp korridorerna, och vill istället attrahera ovanliga kategorier av tekniskt kompetenta nördar.
Ovanliga matematiker, fysiker, computer scientists, dataanalytiker
Cummings vill storsatsa på att hjälpa premiärministern förutsäga framtiden med hjälp av data. Han söker därför personer med exceptionella akademiska meriter, som helst ska ha doktorsexamen eller mastersexamen i matematik och/eller fysik. Djupa matematiska kunskaper är ett krav, samt erfarenhet av att programmeringsspråken Python, SQL eller R.
Han vill att policyrådgivarna ska ha intresse för allt från termoakustiska system och epidemiologisk forskning till maskininlärning för prediktiv analys, hur viral spridning fungerar, till analys av kaotiska system.
Mjukvaruutvecklare
För att kunna automatisera och skala upp insikterna som matematikerna och fysikerna genererar söker Cummings även mjukvaruutvecklare som kan sitta i regeringskansliet och programmera. Mjukvaruutvecklarna gör att man snabbt kan sätta upp test i verkligheten och utvärdera.
Ekonomer
Cummings söker ekonomer som kan hjälpa regeringen att sätta upp storskaliga samhällsexperiment och använda ovanliga teorier för att förutsäga samhällsutvecklingen.
Han vill ha kvantitativa ekonomer som har bakgrund från fysikprojektet CERN, hedgefonder eller startups. De ska ha djupgående intresse för artificiell intelligens, spelteori, bayesianska nätverk och auktionsteori.
Projektledare
Att leda ett land är ett gigantiskt projekt i sig, och som premiärminister har du dessutom mängder av vallöften som ska genomföras på begränsad tid. Det handlar om allt från broar som ska byggas till hela sjukvårdssystem som ska reformeras.
Statliga megaprojekt som t.ex. höghastighetståg har en tendens att misslyckas och bli mycket dyrare än tänkta. För att minimera risken för regeringsmisslyckande vill Cummings anställa landets bästa projektledare, som har en extrem kompetens — på en nivå som bara 1 av 10 000 personer har, skriver han.
Det räcker nämligen inte att samla landets smartaste hjärnor. Det måste finnas personer som kan projektleda deras arbete också för att några storverk ska bli av.
Som förebild lyfter Cummings Manhattanprojektet, då USA i andra världskrigets slutskede samlade landets smartaste forskare inom kärnfysik för att på mycket kort tid forska fram kärnvapnet.
Briljanta kommunikatörer
När det gäller regeringskommunikation vill Cummings gå bortom den klassiska pressekreteraren. Han söker framförallt personer som är vassa på filmproduktion och reklamkampanjer. Han vill bygga en kommunikationsavdelning som arbetar i brytpunkten mellan teknik och storytelling.
Digital kommunikation förändras snabbt, menar han. I Brexit-omröstningen 2016 var digital annonsering hett, men när Tories tre år senare gick till parlamentsval storsatsade de istället på storytelling och att sprida en berättelse om framtidens Storbritannien.
Sakkunniga policyexperter i världsklass
Det är vanligt att politiska sakkunniga i regeringskanslier egentligen inte är särskilt sakkunniga på sitt område — utan har varit anställda länge och flyttats runt mellan departement. Första månaden var man sakkunnig inom utbildning, några månader senare arbetar man istället med finanspolitik. Nackdelen blir att man aldrig lär sig behärska ett fält fullständigt, utan kastas runt.
Cummings menar att det vore bättre om regeringen istället bara anställer personer med sakkompetens i världsklass för att låta dem stanna som sakkunniga inom sitt departementsområde, istället för att flyttas runt.
”Super-talented weirdos”
Det behövs mångfald för att skapa en framgångsrik verksamhet, menar Cummings. Men han ger inte mycket för den klassiska synen på mångfald, och exemplifierar med könskvotering. Han ser hellre en ”kognitiv mångfald”, att man anställer personer med obskyra intressen som gjort en annorlunda livsresa.
Han vill anställa ”wild cards”, personer med udda bakgrunder. Personer som kanske aldrig satt sin fot på ett universitet — men varit driftiga och lyckats inom fält som sällan har med politik att göra.
Denna yrkeskategori beskriver han med orden ”By definition I don’t really know what I’m looking for but I want people around No10 to be on the lookout for such people.”
**
Dominic Cummings syn på statsförvaltningen är inte okontroversiell i Storbritannien, men hans fokus på extrem kompetens och ambition att attrahera talanger från en mångfald av fält för att få regeringen att tänka nytt borde vara något fler blivande regeringschefer intresserar sig för.
Läs hela blogginlägget:
Detta inlägg publicerades först på https://www.stratkom.se/wierdos-and-data-scientists-sa-vill-dominic-cummings-revolutionera-brittiska-statsforvaltningen/